LANTLIG HEMINREDNING

Schablon-målning

Schablon-målning är ganska enkelt och blir väldigt snyggt om man följer instruktionerna noggrant. En schablon blir en läcker detalj i hemmet och ger den lantliga inredningen extra charm. Här nedan kan du läsa instruktionerna steg-för-steg för dom engångsschabloner vi erbjuder.

Man behöver följande innan man börjar:

 • Färg
 • Bricka/papptallrik/burklock eller liknande
 • Svamp och/eller pensel med korta strån
 • Isskrapa
 • Spetsig skalpell eller hobbykniv
 • Hårfön
 • Ev. tandpetare eller tändsticka

Engångsschablonen består av 3 lager – baksidan/papperssidan, filmen samt det vita översta lagret/pappret. Här följer instruktioner steg-för-steg:

 1. Bestäm var du vill placera schablonen. Om det inte finns någon kant som du kan sätta någon av schablonens kanter mot, kan det vara till hjälp att rita en svag linje med blyertspenna längs schablonens kortsida och/eller långsida för att få schablonen på rätt plats.
 2. Lägg schablonen platt på ett bord med baksidan/papperssidan uppåt. Skrapa på pappret med isskrapan, så att det “grå lagret” överförs till filmen som är vänt neråt mot bordet.
 3. Dra sedan försiktigt av baksidan/papperssidan från schablonen. Om något av schablonen skulle följa med baksidan/papperssidan, lägg försiktigt tillbaka baksidan/papperssidan ned över klistersidan av schablonen och skrapa ytterligare.
 4. Placera schablonen där du vill ha den (ex.vis på en vägg) – den grå sidan ska vara vänd mot underlaget (alltså mot ex.vis väggen). Schablonen klistras slätt mot underlaget och eventuella luftbubblor slätas ut med isskrapan, så att inte färg kan rinna igenom.
 5. När filmen väl är på plats borttages det översta lagret av schablonen (det vita pappret).
 6. Om underlaget som schablonen nu är fäst på har en ojämn yta, värms schablonen med en hårfön så att schablonen formar sig efter underlaget. Var uppmärksam på om schablonen är fäst på en ojämn yta, för då kan färgen eventuellt rinna under schablonen/bokstäverna. För att undvika detta kan man försiktigt måla/dutta med en liten pensel precis runt kanten av bokstaven/bokstäverna i schablonen, med samma färg som underlaget har (ex.vis väggens färg) så att hålen stängs igen.
 7. Nu är det klart för att börja dutta på färgen inuti schablonen. Ta en liten mängd färg på en bricka/papptallrik/burklock eller liknande. Använd en svamp och dutta med mjuka rörelser över hela området i schablonen. Använd inte så mycket färg för då kan färgen rinna. Det räcker med ett lager färg.
 8. Ta därefter omedelbart bort schablonen – tänk på att vara väldigt försiktig när du tar bort filmen/schablonen! Om man väntar för länge med att ta bort schablonen riskerar man att färgen följer med när man drar loss den – därför är det bäst att omedelbart ta bort schablonen och sedan låta färgen torka.
 9. Med en skalpell eller skarp kniv borttages det svarta i bokstävernas “ögon” omedelbart efter att man har tagit bort schablonen, innan färgen har torkat.
 10. Skulle man ha otur och något av konturen av bokstäverna ändå följer med vid borttagandet av schablonen, kan detta justeras med lite färg på en tandpetare eller tändsticka.

Lantlig inredning